Σχετικά με το Μουσείο Μανιταριών

Το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Μετεώρων και Μουσείο Μανιταριών είναι ένα νέο μουσείο. Ξεκίνησε τη λειτουργία του τον Δεκέμβριο του 2014. Ουσιαστικά πρόκειται για δύο μουσεία: Το Ζωολογικό και των Μανιταριών, όπου ο επισκέπτης μπορεί να θαυμάσει περίπου 350 είδη ζώων και περί τα 250 είδη μανιταριών.

Η συλλογή των ζώων είναι εξαιρετική, ενώ πολλά εξ αυτών είναι σπάνια, είτε έχουν εξαφανιστεί. Τα μανιτάρια είναι γλυπτά, φτιαγμένα ένα-ένα στο χέρι, σε απόλυτη ομοιότητα σχήματος, χρώματος και μεγέθους με τα πραγματικά, ενώ παρουσιάζονται σε τρεις φάσεις ανάπτυξης προκειμένου ο επισκέπτης να έχει μία πλήρη εικόνα του κύκλου ζωής τους. Σημαντική πρωτοτυπία αποτελεί ο τρόπος παρουσίασης των εκθεμάτων, ο οποίος γίνεται μέσα από διοράματα, δηλαδή μέσα από προσομοιώσεις του περιβάλλοντος που ζουν τα ζώα και καρποφορούν τα μανιτάρια.

Έτσι, προκύπτει ένα μοναδικό αισθητικό αποτέλεσμα. Φράσεις όπως «μαγευτική εικόνα», «θεατρικό σκηνικό», «τεράστιο έργο τέχνης», «πρωτοποριακό έργο», «μοναδική προσπάθεια» κ.λπ. είναι καθημερινές και προσδιοριστικές της ποιοτικής διάστασης του Μουσείου. Ειδικότερα το Μουσείο Μανιταριών είναι ένα από τα ελάχιστα σε παγκόσμιο επίπεδο. Μεταξύ των στόχων του, είναι να αναδείξει και να προβάλλει τον εξαιρετικό αυτό καρπό της ελληνικής γης και τη συμβολή που μπορεί να έχει η αξιοποίηση του στις τοπικές οικονομίες, με σεβασμό πάντα στη φύση και το περιβάλλον.

Στα πλαίσια αυτά, δημιούργησε εξαιρετικά, γνήσια προϊόντα από τα δάση και τα λιβάδια της Ελλάδας τα οποία διατηρούν στο ακέραιο τα αρώματα και τα θρεπτικά τους συστατικά. Είναι μία προσπάθεια όπου τελικά έγινε σύνθεση σε αυτό που αναφέρεται στο βασικό μήνυμα του καταλόγου: «Την εμπειρία, τη γνώση και το μεράκι του παραδοσιακού μανιταροσυλλέκτη με την υπογραφή του Μουσείου Μανιταριών Μετεώρων».

Το Μουσείο διαθέτει ISO 22000.