Πάλλιου Κωνσταντίνα Κλινικός Διαιτολόγος- Διατροφολόγος MSc.

Ως παραδοσιακό κινέζικο φαρμακευτικό βότανο τα Goji berries ή Λυκόμουρα έχουν χρησιμοποιηθεί στην Κίνα και σε άλλες Ασιατικές χώρες για περισσότερα από 2000 χρόνια. Τα τελευταία χρόνια είναι αρκετά δημοφιλή και στις Δυτικές χώρες.

Οι δράσεις τους οφείλονται στα αντιοξειδωτικά που περιέχουν όπως το β- καροτένιο, η λουτείνη και η ζεαξανθίνη , τα οποία είναι υπεύθυνα και για το κόκκινο χρώμα τους.

Άλλες σημαντικές χημικές ουσίες που περιέχουν είναι η βηταίνη και οι πολυσακχαρίτες τους.

Δράσεις τους :

  • Αντιγηραντική Ως πλούσια πηγή αντιοξειδωτικών , η κατανάλωση τους , βοηθά στην μείωση των «ελευθέρων ριζών» που είναι ο βασικότερος παράγοντας γήρανσης των κυττάρων
  • Αντικαρκινική Μελέτες έχουν δείξει την διέγερση ανοσολογικών παραγόντων από τους πολυσακχαρίτες των Goji berries. Βέβαια χρειάζεται περισσότερη έρευνα. Έχει ακόμα βρεθεί, ότι προστατεύουν από την μείωση του ανοσοποιητικού συστήματος μετά από χημειοθεραπεία ή ακτινοθεραπεία
  • Καρδιοπροστατευτική δράση Έρευνες σε ποντίκια έδειξαν ότι η κατανάλωση Goji berries δρα προστατευτικά στο μυοκάρδιο
  • Απώλεια όρασης λόγω γήρας Ο εκφυλισμός της ωχράς κηλίδας είναι η κύρια αιτία της μη αναστρέψιμης απώλειας όρασης στους ηλικιωμένους του Δυτικού κόσμου ( Άνω 75 ετών) . Υπάρχουν πολλές ενδείξεις ότι ο εκφυλισμός αυτής οφείλεται στην μείωση των προστατευτικών αντιοξειδωτικών μέσα στον οφθαλμό. Η κατανάλωση Goji berries προστατεύει από την οξείδωση λόγω μεγάλης περιεκτικότητας σε αντιοξειδωτικές ουσίες.
  • Ηπατοπροστατευτική Δράση Η μη αλκοολική λιπώδη διήθηση του ήπατος είναι μια χρόνια μεταβολική νόσο, που μοιάζει με την ηπατική βλάβη που προκαλείται από το αλκοόλ. Έρευνες σε ποντίκια έδειξαν ότι η κατανάλωση Goji berries προστατεύει από την ηπατική στεάτωση στα ποντίκια της έρευνας
  • Υπογλυκαιμική Δράση ( Διαβήτης) Μελέτες σε ζώα έδειξαν την Θετική δράση των Goji berries στους διαβητικούς. Ιδιαίτερα βοηθά στον έλεγχο της γλυκόζης στο αίμα, βέβαια δεν αντικαθιστά την φαρμακευτική αγωγή.
  • Υπολιπιδαιμική Δράση Ερευνά σε ζώα έδειξε μείωση στην συγκέντρωση της ολικής χοληστερόλης και των τριγλυκεριδίων στον ορό του αίματος και αύξηση της HDL- χοληστερόλης με κατανάλωση Goji berries.

Με όλες αυτές της δράσεις σίγουρα λες τα Goji berries superfoods…