Πάλλιου Κωνσταντίνα Κλινικός Διατροφολόγος – Διαιτολόγος MSc.

4. Τα σκευάσματα βιταμινών παχαίνουν;

Μύθος: Το σκευάσματα που περιέχουν βιταμίνες και ιχνοστοιχεία δεν παχαίνουν. Αυτό που οδηγεί σε αύξηση του σωματικού βάρους είναι η κατανάλωση περισσότερων θερμίδων από αυτές που απαιτούνται για την διατήρηση «υγιούς» σωματικού βάρους, και βέβαια μόνο οι πρωτεΐνες, τα λίπη και οι υδατάνθρακες αποδίδουν ενέργεια, δίνουν δηλαδή θερμίδες στον οργανισμό.

5. Τα light προϊόντα δεν έχουν θερμίδες και λίπος;

Μύθος: Για να ονομαστεί ένα προϊόν light, σύμφωνα με την νομοθεσία πρέπει να έχει 30% λιγότερες θερμίδες ή λίπος από το κανονικό προϊόν, άρα περιέχουν θερμίδες απλά όχι όσο το κανονικό προϊόν. Γιαυτό δεν πρέπει να τα θεωρούμε «αθώα». Μην ξεχνάμε ότι η Αμερική είναι η χώρα που αύξησε το σωματικό βάρος με την κατανάλωση τέτοιων light προϊόντων.

6. Το λευκό ψωμί παχαίνει ενώ το μαύρο όχι;

Μύθος: 1 φέτα λευκό ψωμί έχει τις ίδιες θερμίδες με 1 φέτα μαύρο ψωμί. Η διαφορά τους, και αυτό που δίνει περισσότερο αξία στο μαύρο ψωμί, είναι τα θρεπτικά συστατικά και ιδιαίτερα το μεγαλύτερο ποσοστό φυτικών ινών που περιέχει σε σχέση με το λευκό ψωμί. Λόγω της μεγάλης θρεπτικής του αξίας είναι προτιμότερη η κατανάλωση ψωμιού ολικής άλεσης, και γενικότερα ολικής άλεσης δημητριακά, που το καθιστούν αναγκαίο σε μια υγιεινή διατροφή

(συνεχίζεται…)