Γράφει η Πάλλιου Κωνσταντίνα Κλινικός Διατροφολόγος – Διαιτολόγος MSc.

1. Το γκρέιπ φρούτ αδυνατίζει γιατί διασπά τα λίπη; Μύθος: Το γκρέιπ φρούτ όπως και τα υπόλοιπα φρούτα δεν έχει τέτοια ιδιότητα, αλλά δεν υπάρχει και ουσία που να διασπά- δηλαδή να μειώνει- τον λιπώδη ιστό (δηλαδή το λίπος ). ΔΥΣΤΥΧΩΣ

2. Το νερό αδυνατίζει; Μύθος και πραγματικότητα: Το νερό δεν αδυνατίζει μειώνοντας τον λιπώδη ιστό κάτι που όλοι θα σκέφτονταν, αλλά είναι βασικό στοιχείο της διατροφής του ανθρώπου και βοηθάει στην ομαλή λειτουργία του οργανισμού, μην ξεχνάμε ότι το 50-60% του σώματος μας είναι νερό, ενώ καμιά λειτουργία των κυττάρων δεν μπορεί να γίνει χωρίς την παρουσία νερού. Στον οργανισμό τα υγρά κατανέμονται σε 3 χώρους , μέσα στα κύτταρα ( ενδοκυττάρια), έξω από τα κύτταρα ( εξωκυττάρια) και στο πεπτικό σύστημα, μεταξύ των υγρών αυτών υπάρχει «επικοινωνία» η οποία βρίσκεται διαρκώς σε ισορροπία. Η ισορροπία αυτή των υγρών είναι πολύ σημαντική για τον οργανισμό, που προσπαθεί παντα να διατηρήσει. Απώλειες υγρών έχουμε σε ημερήσια βάση από τα ούρα, τα κόπρανα, τον ιδρώτα, το σάλιο κτλ. Για την αποκατάσταση των απωλειών αυτών και την διατήρηση της «πολυπόθητής» αυτής ισορροπίας των υγρών χρειάζεται καθημερινή πρόσληψη τουλάχιστον 2 λίτρων νερού.

3. Η μέτρια κατανάλωση αλκοόλ και ιδιαιτέρως κρασιού βοηθά το καρδιαγγειακό μας σύστημα; Πραγματικότητα: Γεγονός που πλέον είναι αποδεδειγμένο από πολλές έρευνες. Το αλκοόλ και ιδιαίτερα το κρασί βοηθά στην πρόληψη των καρδιαγγειακών παθήσεων και όπως αναφέρεται στην πυραμίδα της μεσογειακής διατροφής οι συστάσεις για τον Ελληνικό πληθυσμό είναι 1-2 ποτήρια κρασί την ημέρα.

(συνεχίζεται…)