Το τραπέζι της Καθαράς Δευτέρας απαιτεί παραδοσιακές γεύσεις .
Γίνονται κούλουμα χωρίς ένα πιάτο γίγαντες της γιαγιάς?
Υλικά :
- 500 gr Φασόλια Γίγαντες Φενεού -Δικότυλον
- 1 κιλό. σπανάκι
- 4 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
- 1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
- 1 ματσάκι μαϊντανό
- 3 μέτρια καρότα
- 1 Σάλτσα Τομάτα & Θυμάρι 280gr -(Simply Greek)
- 1κ.σ. ντομάτα πελτέ(προαιρετικά)
- 1 κούπα. ελαιόλαδο
- 2-3 κ.σ. φρυγανιά
- αλάτι
- πιπέρι
Εκτέλεση :
- Βράζετε τους γίγαντες που έχετε αφήσει να φουσκώσουν σε νερό από την νύχτα για 25΄ λεπτά σε χύτρα ή τουλάχιστον μία ώρα στην κατσαρόλα. Ταυτόχρονα σε ένα μικρό κατσαρολάκι βράζετε τα καρότα ,τα οποία τα έχετε κόψει σε λοδέλες,για να μαλακώσουν.
- Πλένετε και στραγγίζετε το σπανάκι και το κόβετε σε χοντρά κομμάτια. Το βάζετε σε ένα σουρωτήρι και το αλατίζετε. Το αφήνετε για περίπου 15΄ και στην συνέχεια το στραγγίζετε για να φύγουν τα υγρά του.
- Προσθέτετε τον μαϊντανό ,τα φρέσκια κρεμμυδάκια ,το ξερό κρεμμύδι και τα ανακατεύετε όλα μαζί.
- Τέλος ρίχνετε σε ένα ταψί τους γίγαντες , το σπανάκι , τα καρότα , την σάλτσα ντομάτας (και τον πελτέ αν θέλετε πιο έντονη γεύση), αλάτι ,πιπέρι, ανακατεύετε, ρίχνετε το λάδι ,πασπαλίζετε με τη φρυγανιά και το βάζετε στο φούρνο για 1 με 1 ½ ώρα.
- Ψήνετε στους 180°C, μέχρι να πιει όλα τα υγρά του .