Το τραπέζι της Καθαράς Δευτέρας απαιτεί παραδοσιακές γεύσεις .
Γίνονται κούλουμα χωρίς ένα πιάτο γίγαντες της γιαγιάς?

Υλικά :

  •  500 gr Φασόλια Γίγαντες Φενεού -Δικότυλον
  • 1 κιλό. σπανάκι
  • 4 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
  • 1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 1 ματσάκι μαϊντανό
  • 3 μέτρια καρότα
  • 1 Σάλτσα Τομάτα & Θυμάρι 280gr -(Simply Greek)
  • 1κ.σ. ντομάτα πελτέ(προαιρετικά)
  • 1 κούπα. ελαιόλαδο
  • 2-3 κ.σ. φρυγανιά
  • αλάτι
  • πιπέρι

Εκτέλεση :

  1. Βράζετε τους γίγαντες που έχετε αφήσει να φουσκώσουν σε νερό από την νύχτα  για  25΄ λεπτά σε χύτρα ή τουλάχιστον μία ώρα στην  κατσαρόλα. Ταυτόχρονα σε ένα μικρό κατσαρολάκι βράζετε τα καρότα ,τα οποία τα έχετε κόψει σε λοδέλες,για να μαλακώσουν.
  2. Πλένετε και στραγγίζετε το σπανάκι και  το κόβετε σε χοντρά κομμάτια. Το βάζετε σε ένα σουρωτήρι  και το αλατίζετε. Το αφήνετε για περίπου 15΄ και στην συνέχεια το στραγγίζετε για να φύγουν τα υγρά του.
  3. Προσθέτετε τον μαϊντανό ,τα φρέσκια κρεμμυδάκια ,το ξερό κρεμμύδι και τα ανακατεύετε όλα μαζί.
  4. Τέλος ρίχνετε σε ένα ταψί τους γίγαντες , το σπανάκι , τα καρότα , την σάλτσα ντομάτας (και τον πελτέ αν  θέλετε πιο έντονη γεύση), αλάτι ,πιπέρι, ανακατεύετε, ρίχνετε το  λάδι ,πασπαλίζετε με τη φρυγανιά και το βάζετε στο φούρνο για 1 με 1 ½  ώρα.
  5. Ψήνετε στους 180°C,  μέχρι να πιει όλα τα υγρά του .