Το σχολικό έτος ξεκίνησε, και μαζί του κάνουν την εμφάνισή τους οι πρώτοι προβληματισμοί σχετικά με το διάστημα που θα ακολουθήσει. Σ΄ αυτούς, έρχεται να προστεθεί η ανησυχία σχετικά με τη διατροφή του παιδιού. Πως θα είμαι σίγουρος/η ότι το παιδί μου προσλαμβάνει όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά; Τι θα πρέπει να επιλέξει το παιδί μου απο το κυλικείο του σχολείου; Τι μπορεί να φάει σαν σνακ το παιδί μου για μεγιστοποίηση της σχολικής του επίδοσης;

Τα παραπάνω ερωτήματα είναι μόνο κάποια από αυτά που στριφογυρίζουν στο μυαλό σας και σας προσδίδουν ένα επιπλέον άγχος.

Ας ξεκινήσουμε προτείνοντας 3 νέες υγιεινές συνήθειες που θα χαρίσουν στα παιδιά πληρότητα θρεπτικών συστατικών μέσα και έξω απο το σχολείο. Έρευνες τα τελευταία χρόνια, δείχνουν τη σπουδαιότητα ενός υγιεινού μοντέλου διατροφής στο σχολικό περιβάλλον. Φαίνεται ότι η παροχή θρεπτικών επιλογών στο σχολείο, συντελεί στη δια βίου διαμόρφωση υγιεινών διατροφικών συνηθειών.

ΣΥΝΗΘΕΙΑ Νο 1

  • Προτρέψτε τα παιδιά να ξεκινούν  τη μέρα τους με το πρωινό

Ενθαρρύνετε τους μαθητές να ξεκινήσουν τη μέρα τους με το πρωινό. Οι υγιείς μαθητές είναι καλύτεροι μαθητές. Μελέτες συνδέουν τις διατροφικές συνήθειες και τις υγιείς συμπεριφορές σε σχέση με το φαγητό, με την ακαδημαϊκή επιτυχία. Η συστηματική λήψη πρωινού, συσχετίζεται με καλύτερους βαθμούς, μειωμένες απουσίες και βελτιωμένη μνήμη. Πριν αποφασίσετε για το σχολείο που θα στείλετε το παιδί σας, ρωτήστε αν αυτό συγκαταλέγεται σε κάποιο πρόγραμμα παιδικής ή εφηβικής διατροφής. ‘Έτσι θα είστε ήσυχος/η ότι  υπάρχει εποπτεία για την οποία θα ενημερώνεστε τακτικά.

Προτάσεις ολοκληρωμένου πρωινού:

  • 1 ποτήρι γάλα και 1 φέτα ψωμί ολικής άλεσης ή πολύσπορο με 1 κ.γ ταχίνι και 1κ.γ μέλι
  • 1 smoothie με 2κ.σ γιαούρτι ή ½ ποτήρι γάλα, ½ μπανάνα, 8-10 ρώγες σταφύλι,1 κ.σ βρόμη, 1κ.γ μέλι, ½ κ.γ σπόρους chia
  • 1 τορτίγια  ολικής άλεσης με 1 αυγό βραστό, 1 φέτα κίτρινο τυρί και λαχανικά

ΣΥΝΗΘΕΙΑ Νο 2

  • Δώστε στους μαθητές αρκετό χρόνο για να φάνε το γεύμα τους

Είναι σημαντικό να υπάρχει αρκετός χρόνος για να φάνε, να κοινωνικοποιηθούν και να απολαύσουν το γεύμα τους. Τα σχολεία πρέπει να διασφαλίζουν ότι οι μαθητές διαθέτουν τουλάχιστον 10’ μόλις καθίσουν για πρωινό και τουλάχιστον 20’ για το μεσημεριανό γεύμα. Ο επιπλέον χρόνος που αφιερώνει κανείς στο φαγητό, συνδέεται με περισσότερη κατανάλωση φρούτων, λαχανικών και γαλακτοκομικών. Έτσι το παιδί, έρχεται σε επαφή με μεγαλύτερη ποικιλία τροφίμων και κατ’ επέκταση θρεπτικών συστατικών. Επιπρόσθετο κέρδος στη διαδικασία αυτή είναι τα λιγότερα απορρίμματα, όπως μας διαβεβαιώνουν πρόσφατες μελέτες.

ΣΥΝΗΘΕΙΑ Νο 3

  • Γονείς και δάσκαλοι μπορείτε να συμμετέχετε στην προώθηση υγιεινών διατροφικών συνηθειών

Ζητήστε να διατίθενται θρεπτικά τρόφιμα σε σχολικές εκδηλώσεις, bazaar και γιορτές. Η διεύθυνση αυτή https://www.cdc.gov/healthyschools/parentsforhealthyschools/p4hs.htm, σας προσφέρει περισσότερες ιδέες για το πως να εμπλακείτε και να υποστηρίξετε την υγεία και την ευημερία του παιδιού σας.

Προτάσεις σνακ για μεγιστοποίηση της σχολικής απόδοσης

  • 1 τοστ με ψωμί ολικής άλεσης, τυρί κρέμα, 1 φέτα σολομό, αγγούρι
  • Παστέλι
  • Σπιτική μπάρα δημητριακών με βρόμη, μέλι, αποξηραμένα φρούτα και ξηρούς καρπούς ή βούτυρο αυτών π.χ  Αμυγδαλοβούτυρο ή Φυστικοβούτυρο
  • 1 μέτριο φρούτο και 1 κ.γ ταχίνι
  • 1 γιαούρτι και 1 μέτριο φρούτο ή 1κ.σ μέλι
  • 2 μικρά παξιμάδια με 1 φέτα κίτρινο τυρί και 1 μέτριο φρούτο

Τι να επιλέξει το παιδί μου απο το κυλικείο του σχολείου

Μεγάλος σύμμαχος στη διαμόρφωση θρεπτικών συνηθειών ενός μαθητή, είναι η Υγειονομική Διάταξη αριθμ. Υ1y/ΓΠ ΟΙΚ.81025/2013(ΦΕΚ 2135/Β/29-8-2013), που έχει θεσπίσει το Υπουργείο Υγείας και καθορίζει τα τρόφιμα που μπορεί να διαθέτει το κυλικείο. Το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να διαπιστώσετε αν τηρούνται οι ισχύουσες διατάξεις.

Ενδεικτικά:

  • Φρέσκα φρούτα ή αποξηραμένα χωρίς προσθήκη ζάχαρης
  • Φρέσκα λαχανικά
  • Γαλακτοκομικά
  • Αρτοσκευάσματα που πληρούν συγκεκριμένες προδιαγραφές

(π.χ κορεσμένα λιπαρά έως 3%, τρανς λιπαρά έως 0,1% και νάτριο έως 0,5%)

  • Ξηρούς καρπούς(όχι τηγανισμένους)
  • Απαγορεύεται η διάθεση τσίχλας και καραμέλας

Αν διαπιστώσετε οποιαδήποτε παράβαση, απευθυνθείτε στο διευθυντή του σχολείου.

Προτεινόμενες διατροφικές επιλογές απο το κυλικείο

  • Παστέλι
  • Μαύρη σοκολάτα (30 γρ)
  • Μπάρα δημητριακών
  • Ωμούς και ανάλατους ξηρούς καρπούς
  • Αποξηραμένα φρούτα
  • Κουλούρι Θεσσαλονίκης ολικής άλεσης ή κριτσίνια ολικής άλεσης
  • Τοστ ή σάντουιτς με κίτρινο τυρί ή αυγό και λαχανικά

Για το τέλος εξίσου σημαντικό είναι ν’ αναφερθεί και ο ρόλος των γονέων! Μελέτες που έχουν πραγματοποιηθεί, επιβεβαιώνουν πως η συστηματική ενασχόληση με το φαγητό του παιδιού, αποκτά βιωματικό χαρακτήρα για εκείνο και του χαρίζει δια βίου υγιεινές συνήθειες γύρω απο το φαγητό.

Κάθε μαθητής είναι ξεχωριστός! Είναι απαραίτητο να λαμβάνονται υπόψιν οι ιδιαίτερες προτιμήσεις του κάθε παιδιού. Για εξατομικευμένη προσέγγιση, επισκεφτείτε τον κατάλληλο Διαιτολόγο-Διατροφολόγο.

Το άρθρο είναι από  την :  Έλενα Διάφα

Περισσότερα θα  βρείτε :

website: https://mfn.gr/