Υλικά:

• 1 φλιτζάνι του τσαγιού ξινό τραχανά (Τραχανάς ξινός με μανιτάρι 400 gr -Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Μετεώρων.)
• 1 λίτρο ζωμό λαχανικών
• 1-2 καρότα κομμένα σε ροδέλες
• 3 πατάτες σε κομμένες σε κύβους
• 2 κολοκυθάκια κομμένα σε κύβους
• 1 ντομάτα χυμό
• μερικά κρουτόν ή παξιμαδάκια ολικής άλεσης
• αλάτι (Ανθός αλατιού Μεσολογγίου (Αφρίνα)180 gr –Φλώρος)
• πιπέρι
• ελαιόλαδο

Εκτέλεση :

1. Βάζετε να βράσει ο ζωμός και ρίχνετε τα καρότα, τις πατάτες, τα κολοκυθάκια και τη ντομάτα.
2. Αφήνετε 25 λεπτά και ρίχνετε τον τραχανά και λίγο ακόμα ζεστό νερό.
3. Κατεβάζετε λίγο τη θερμοκρασία γιατί φουσκώνει ο τραχανάς
4. Βράζετε για 15 λεπτά και προσθέτετε το αλάτι, το πιπέρι και το ελαιόλαδο.
5. Ανακατεύετε και κατεβάζετε από τη φωτιά.
6. Αφήνετε λίγο να σταθεί η σούπα.
7. Όταν σερβίρετε ρίχνετε μερικά κρουτόν ή παξιμαδάκια από πάνω.
Άν θέλετε μπορείτε να ρίξετε και λίγη τριμμένη φέτα